Blog over dieren

Dieren. In de kinderopvang. Een meerwaarde? Als je opgroeit op een boerderij is het bijna vanzelfsprekend dat er minimaal één goede boerderijkat aanwezig is... Het maakt een verschil of de boerderij in kwestie een veebedrijf of agrarisch bedrijf betreft, maar in de regel is er toch minimaal die ene kat aanwezig. En vaak ook nog wel een aantal kippen. Elke dag verse eieren; wie wil dat niet?! 

Bij de Boerderijopvang geloven we dat er wel degelijk een meerwaarde is. Dagelijks de dieren eten geven en kijken of de kippen een vers ei hebben gelegd is onderdeel van elke dag. 

Het kijken naar dieren, voelen hoe zacht een vacht is en jonge dieren geboren zien worden geeft kinderen inzicht in ander leven. Het maakt kinderen bewust van de noden en mogelijkheden. Geeft veel stof tot nadenken en praten, levert de mooiste vragen op en laat ons dagelijks stilstaan bij de dieren. 

Daarnaast helpen dieren ons mee om te genieten van de natuur. Het zoeken naar wormen nadat het geregend heeft. Rupsen zien ontwikkelen tot vlinders. Kikkerdril tot echte kikkertjes. Bijen die de bloesem in de aardbeien bezoeken. En zo zijn er nog veel meer voorbeelden van momenten waarop we samen met de kinderen, soms wekenlang -zo'n rups neemt echt de tijd hoor!- vol verwondering ontdekken hoe bijzonder dieren zijn. 

Dus ja, dieren bij de kinderopvang? Zeer zeker wat ons betreft! Gewoon om elk kind de kans te geven ook hierin te ontdekken, te zorgen en te leren. Zodat elk kind weet dat de eieren niet uit het doosje in de supermarkt komen maar gewoon gelegd worden door mama kip! En dat papa haan gewoon elke ochtend iedereen wakker kukelt als het zonnetje gaat schijnen!

Over de schrijver
Josien
Reactie plaatsen